Páratlan ízvilágát a magyar mikroklíma, napfény, hosszú érésidő, gondoskodó szeretet biztosítja. Melegben gyorsan utóérő. A félpuhán szedett gyümölcs 5-6 órán belül megpuhul. A hazánkban termesztett gyümölcsök, zöldségek speciális kémiai környezetben és arányban tartalmazzák a szerveztünk számára fontos vitaminokat, ezért teljes mértékben nem helyettesíthetők vitamin készítményekkel. Minden gyümölcsre igaz, hogy tárolás során vitamintartalma csökken. Ha igazán friss gyümölcsöt szeretne vásárolni, látogasson el hozzánk elárusítóhelyünkhöz! Megfelelő tárolással, tartósítással a téli hónapokban is biztosíthatjuk szervezetünk szükségletét. A gyümölcsökről, zöldségekről sok hasznos információ olvasható a Barna Mária által szerkesztett Táplálkozás c. könyvben.
Fajtáink | Várható érésidő | Fő jellemzői |
Magyar kajszi, Gönczi magyar kajszi, Bíbor kajszi | 06.23. – 07.15. | csodásan lédús, magas cukortartalom |
Ceglédi óriás | 06.25. – 07.10. | nagy méret, zamatos ízvilág, kisebb cukortartalom |
Pannónia | 07.05. – 07.15. | lédús, nagyon jó, ananászos íz |
Bergeron | 07.15. – 07.20. | apróbb, hosszan elálló, sűrű lekvárt adó |
FELHASZNÁLÁSI JAVASLAT
1. Friss gyümölcsként (mint a sárga gyümölcsök rákmegelőző).
2. Kompótnak a legjobb még keményen, de már 70 %-os színfedettséggel.
3. Lekvárnak, friss fogyasztásra vagy mélyhűtésre az érett gyümölcs a legalkalmasabb.
4. Kajszibarack mag (természetgyógyászok szerint napi 15 szem rákmegelőző).
5. Szeszipari célra az érett, frissen összegyűjtött, gyorsan lemagozott gyümölcsöt ajánljuk. Lásd cefre gyümölcsöknél részletesebben!