Kedvező éghajlati és termőhelyi adottságok miatt a hazánkban termelt meggyfajták több antioxidánst tartalmaznak, mint más környező országokból származók. Exportgyümölcseink között a meggy igazi sláger, amit mérete, színe, jó magozhatósága és minősége magyaráz. Nagyon jó a sav-cukor aránya miatt nemcsak közvetlen fogyasztásra, de feldolgozásra is alkalmas. Felhasználásától függően kézi szedéssel vagy gépi rázással takarítjuk be.
Fajtáink | Várható érésidő | Fő jellemzői |
Érdi meteor | 06.10. – 06.20. | korai érésű, édes, kiváló szörpnek |
Érdi bőtermő | 06.20. – 06.30. | édes, nagy szemű, bármilyen célra kiváló |
Újfehértói fürtös | 07.05. – 07.15. | kissé fanyarabb, kiváló bármilyen eltevésre |
Cigánymeggy | 06.25. – 06.30. | festőlevű, jellegzetes zamatú, nagy sav- és szárazanyagtartalmú, egyedi ízű |
FELHASZNÁLÁSI JAVASLAT
1. Friss gyümölcsként (előrendelésre ki is magozzuk)
2. Kompótként.
3. Mélyhűtve.
4. Dzsemként.
5. Ivóléként.
6. Pálinkának, bornak. Nálunk frissen, ingyenesen kimagozva, pépesítve.